Παραλλαγές Παιχνιδιού

8 Μπαλο

Το παιχνίδι παίζεται µε δηλωµένα χτυπήµατα και παίζεται µε µια άσπρη µπίλια και δεκαπέντε αριθµηµένες µπίλιες από το 1 ως το 15. Ο ένας παίκτης πρέπει να βάλει σε τσέπες (τρύπες) όλες τις µπίλιες που έχουν αριθµό από το ένα ως το επτά (µονόχρωµες) και ο άλλος όλες τις µπίλιες από το εννέα ως το δεκαπέντε (δίχρωµες). Ο παίκτης που βάζει πρώτος σε τσέπες τις µπίλιες του και στην συνέχεια βάζει νόµιµα την µπίλια Νο. 8 κερδίζει το παιχνίδι.

9 Μπαλο

Το ενιάµπαλο παίζεται µε 9 αριθµηµένες µπίλιες από το 1 µέχρι το 9 και την άσπρη. Οι µπίλιες παίζονται µε αριθµητική σειρά από το 1 µέχρι το 9. Τα χτυπήµατα δεν είναι δηλωµένα, δηλαδή εφόσον ο παίκτης κάνει νόµιµο χτύπηµα στην µπίλια του αλλά βάλει οποιαδήποτε άλλη µπίλια η την µπίλια του σε άλλη τσέπη τότε συνεχίζει να παίζει. Νικητής είναι αυτός που θα βάλει την µπίλια νούµερο 9 στην τσέπη νόµιµα.

Γαλλικό

Το γαλλικό μπιλιάρδο είναι αυτό που παίζεται σε τραπέζι χωρίς τρύπες και με τρεις μπάλες. Συνήθως οι δύο μπάλες είναι άσπρες, η μία από αυτές (λέγεται και «πικέ», έχει ένα μικρό σημαδάκι σαν κύκλο για να ξεχωρίζει από την άλλη, και η τρίτη μπάλα είναι χρώματος μπορντό. Ο κάθε παίκτης διαλέγει μία από τις άσπρες και σκοπός του παιχνιδιού είναι, με το χτύπημα, να βρει τις άλλες δύο, δηλαδή να κάνει μια καραμπόλα, όπως λέγεται. Υπάρχουν και παραλλαγές του παιχνιδιού. Η πιο γνωστή κατηγορία, και σε αυτή που γίνονται επαγγελματικά τουρνουά είναι το τρίσποντο.


HPBU